Овој состав на македонското Собрание ќе се памети со истиот историски интензитет со кој ќе сакаме што побрзо да го заборавиме!

Бројчано и персонално произведен од травестијата на последните избори кога, со тешка мака, се рушеше „Бастиљата“ на минатата власт – „диктатура“, „режим“, „автократура“… одберете квалификатив по сопствено наоѓање – Собранието помина низ, убедливо, највалканиот период на македонската политика, од осамостојувањето до денес. Ги практикуваше методологиите на сите познати и тешко замисливи политички заговори, од кои би се засрамиле римските конзули и цезарите од времето на Калигула и Нерон; Макијавели не им е ни до глуждови. Беше на работ реално да го репризира палењето на Раjхстагот од 1933 година. Од пазарењата, подметнувањата, лицемерието, лажењето и наддавањата би можеле да учат најдобрите џамбази на сточниот пазар во Кривогаштани.

Овој пратенички состав ја „отрезни“ демократската романса на граѓанската „епопеја“ од Шарената револуција, а во него ќе завршат повеќе осомничени и амнестирани криминалци на квадратен метар, од членството во бандите на Бронкс на квадратен километар.

Додека тие заседаваа, одлуките се носеа во Клубот на пратеници, бидејќи секој секому нешто должи, а сметката мора да ја потпишат крчмарите.

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука