Како и секогаш, „визионерот“ Мицкоски предвиде дека Северна Македонија нема да добие датум за почеток на преговорите за членство во ЕУ, како што своевремено тресна, „не во јули, ниту пак во јуни, со политичари како Заев и Пендаровски“. Во право беше, нашата земја доби датум за преговори во март. За една недела, Северна Македонија се закити со членство во НАТО, а сега и со преговори за членство. „Визијата“ на намесникот на Груевски остана да лежи на дното од мочуриштето на деструктивната антизападна и антимакедонска политика.

Одиме понатаму, со крупни евроатлантски чекори! Уште една добра вест, без претерување историска, втора за една недела, среде светска криза, ги круниса храбрите напори на Зоран Заев и неговиот тим. Редно е, фер е, човечки е да се пофали и да се оддаде признание, а заслужните да се посочат со име и презиме. И добро е да се потсетиме каде бевме, за колку време се вративме на мапата на светот и што сѐ преживеавме за да дојдеме до тука. И кој го пробиваше патот низ густата шума од неволји.

Во една реченица: 11 години режим, насилство и изолација, крвав напад на Собранието и обид за ликвидација на опозициски лидери, историски договор со Грција, Референдум, жестока националистичка кампања против историските успеси, решителни реформи, секавично брзо зачленување во НАТО и добивање ЕУ датум. Наспроти сѐ, Заев одржа уште еден состанок со историјата.

Целата колумна на Џабир Дерала за ЦивилМедиа на следниов ЛИНК.