Христијан Мицкоски „математички прецизно“ ја избра и ја сервираше како кандидат за градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ „независната“ Данела Арсовска. Ја шетаа, ја сликаа ѝ правеа метании и ја воздигнуваа до висините на европска менаџерка, која за разлика од нејзините претходници на таа функција во градот, ќе направи од Скопје „рај за живеење“ со бесплатен јавен превоз, чист воздух, ослободен од дивоградби, корупција, криминал и со функционални јавни услуги. Органите на ВМРО-ДПМНЕ ѝ ја подарија на тацна функцијата од која никој не може да ја смени што и да прави, само затоа што така оценил кадровикот и големиот и неприкосновен партиски лидер, Мицкоски.

И таа, Данела, набргу си го покажа бакарот. Од денот кога е избрана на таа функција жената само зборува за „функционери на ВМРО што биле фатени со рачињата во медот“, душа му вади и јавно го понижува Трајко Славески, секој ден го обвинува Мицкоски дека преку своите советници го блокира градот, постави свои луѓе на сите функции во градот, брка „мицковисти“ од сите позиции и се заканува дека со партијата која ја презеде ќе му ја упропасти можната победа на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ на следните избори. Таа и натаму е убедена дека за изборот на функцијата ништо не им должи ни на Мицкоски ни на ВМРО-ДПМНЕ и на сите активисти на таа партија кои деноноќно трчаа таа да стане градоначалничка. Таа е убедена дека била избрана од граѓаните кои без поддршка од ВМРО-ДПМНЕ оцениле дека токму таа е вистинскиот избор.

Мицкоски и членството на ВМРО-ДПМНЕ можат денес да се чувствуваат излажани од Данела, да ја сметаат за грешка на својата кадровска политика, но веќе нема што да направат, бидејќи таа и онака веќе не очекува поддршка од нив за втор мандат. Реално, може да прави што сака.

А Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ се на пат да ни понудат уште една Данела за кандидат, овој пат на претседателските избори, во ликот на „независната“ Гордана Силјановска-Давкова.

За разлика од голем број личности во ВМРО-ДПМНЕ кои извршувале функции на амбасадори, министри, пратеници и со сите нишани ја заслужуваат таа номинација и со сигурност верно ќе ја извршуваат, можно е Мицкоски таа функција на тацна одново да ѝ ја понуди на „независната“ Гордана Силјановска-Давкова, која откако беше член на Сојузот на реформските сили, па на Либералната партија, како снаа на „црвните барони“ стана и член во владата на Бранко Црвенковски, кога меѓу тогашните министри се делеа дозволи за отворање на фри шопови.

Текстот е личен став на авторот Ѓорѓи Спасов. Преземено од Независен.