Крајот на месецот е редовен термин кога многумина од највозрасните граѓани се прашуваат кога ќе им „легнат“ пензиите на сметките.

Вообичеано тоа е секој први во месецот, но поради тоа што во јуни, првиот ден е во сабота, исплатата на пензиите ќе се случи на трети јуни (понеделник).

Сепак дел од банките кои порано ги исплатуваат пензиите, се очекува тоа го сторат в петок (29 мај).

Во Македонија има над 330.000 пензионери.