Претседателот на Собранието, Јован Митрески соопшти дека претседателските избори ќе ги распише на 14 февруари. Посочи дека планира на истиот ден да ги распише и парламентарните избори.

-Во однос на вашето прашање за распишувањето, во Уставот вели од 70 до 90 дена пред одржувањето на изборите, што значи 24 април е првиот круг за претседателските избори, враќајќи наназад од 70 до 90 дена, фактички тоа му доаѓа некаде средина на февруари. Направив консултација и со ДИК во смисла на броење на деновите што би значело тоа. Денес имам конечен заклучок дека претседателските избори ќе ги распишам на 14 февруари и планот ми е на истиот ден да ги распишам и парламентарните избори, рече Митрески во интервју за „360 степени“ на МРТ 1.

Спикерот Митрески нагласи дека Собранието би функционирало до крајот на март или почетокот на април.

-Значи, тука станува збор за почитување на Уставот и уставните рокови предвидени за одржување на избори, зашто станува збор за редовни парламентарни избори кои се случуваат првпат по 16 години. Постои мала забуна во јавноста во смисла на функционирањето на Собранието затоа што кога се одржуваат предвремени парламентаерни избори, парламентот се распушта со одлука за распуштање којашто ја гласаат пратениците, а во овој случај Собранието работи до крајот на својот мандант. Впрочем, ако ја земаме таа пракса за работа на Собранието до пред почеток на кампања, значи Собранието би функционирало некаде до крајот на месец март или првите денови на месец април, рече Митрески.

На прашањето треба ли Собранието да го ограничи работењето само на интервенции поврзани со изборите бидејќи тоа и е примарната задача – да обезбеди фер и демократски избори, Митрески потенцира дека државата мора да функционира и овој период од 100 дена на техничка влада.

-Да, примарната задача, меѓутоа државата мора да функционира и овој период од 100 дена на техничка влада. Друг предлагач се и пратеници, ние за седницата в среда имаме многу предлог-закони што се по предлог на пратеници, сабајлево, исто така, сум известен, има уште дополнителни пет-шест закони коишто се по предлог на пратеници и по предлог на Влада. Ќе ги разгладам да видам дали има услови да ги ставам на седницата во среда за сѐ што може да постигнеме во овој период, да постигнеме во смисла на носење на законите или одбивање на законите, рече Митрески.