Регулаторната комисија за енергетика наскоро ќе објави нови цени на електричната енергија за домаќинствата и малите потрошувачи, важечки од 1-ви јули. Претседателот на Комисијата, Бислимоски, уверува дека нема да има значително зголемување на цените, најавувајќи дека просечното зголемување нема да надмине еден процент.

Оваа вест доаѓа како утеха за потрошувачите кои се загрижени поради можниот пораст на трошоците за струја во контекст на тековните економски услови. Дополнително, Бислимоски истакна дека значителен број мали потрошувачи веќе се преориентираат кон слободниот пазар, каде цените се пониски во споредба со тие кај универзалниот снабдувач.

Овие информации предизвикуваат оптимизам меѓу потрошувачите и укажуваат на можности за понатамошни уштеди и поконкурентни цени во енергетскиот сектор.