-Во 1992г. како член на Либерална партија станува дел од Владата на Бранко Црвенковски. Во 1993г. ја злоупотребува службената положба и заедно со сопругот Благој Давков од Владата купуваат куќа од 134 м2 и плац од 545 м2 во најлуксузниот дел на Скопје за багателна цена (договор за купопродажба бр. 8460/1384)
-Силјановска била член на Либерална Партија, во 1998г. станува дел од Демократска Алтернатива, а денес е кандидат на ВМРО ДПМНЕ. Силјановска е се, само натпартиски кандидат НЕ.


-Во 1994г. Силјановска повторно ја злоупотребува својата службена должност како министер без ресор и на својот сопруг Благој Давков му овозможува влез во бизнисот со фришоп преку кои дневно заработувале илјадници евра
-По изградба на ТЦ Мавровка во 90-тите, Силјановска со професорска плата успева да стане сопственик на 10 деловни објекти во склоп на трговскиот. Денес дуќаните на Силјановска само од кирии и носат месечен приход од над 5.000 евра.
-Во 2002г. сопругот на Силјановска Давкова, Благој Давков на сомнителен начин станува сопственик на земјоделска задруга „Доне Попов“. Тој успева за само 10.000 евра да стане сопственик на 100 хектари современи лозови плантажи, најмодерна ергела со стотина расни коњи, 1.000 говедски грла, 300 пчелни семејства, земјоделска механизација,у правна зграда со современа овчарска мандра, бензиска пумпа и други придружни објекти. По превеземањето на задругата, за 1 месец се случува огромна трагедија во бачилата кога 1.000 овци и 500 јагниња од германската расата “винтерберг” се оставени да умираат за храна. Задругата оди во стечај, а парите од распродажбата на огромниот имот завршуваат во џебот на Благој Давков.
-Во 2011г. синот на Силјановска Давкова, Павле Давков со потпис и одобрување од страна на Никола Груевски станува дел од Управниот Одбор на „Злетовица“ во времетрање од 6 години. Токму во овој период кога Давков е член на УО на „Злетовица“ во претпријатието се случува најголемиот криминал во државата тежок 70.000.000 евра. Државата во тој период добива јапонски кредит во висина од 70.000.000 евра за изградба на ХС „Злетовица“, но наместо странски изведувач, во проектот по налог на Груевски, Управниот одбор каде членувал Давков заедно со тогашниот министер за земјоделство Ацо Спасеновски ја вметнува фирмата „Силекс неметали“ во сопственост на Ѕинго. Јапоците подоцна се повлекуваат од проектот, а над 100.000 граѓани од истокот беа оставени без чиста вода за пиење. Како награда од Груевски, на Давков во 2015г. му се продолжува мандатот во УО на „Злетовица“, а Спасеновски станува амбасадор во Украина.
-Во 2016г. Гордана Силјановска Давкова по наредба на Груевски заедно со советникот на Ѓорге Иванов, Синиша Алексовски изработуваат нацрт закон со кој се амнестираат сите функционери на ВМРО ДПМНЕ опфатени со бомбите. Оваа амнестија одекна силно во јавноста, а после протестите на ШаренаРеволуција истата беше повлечена од страна на Иванов.
Силјановска е транзициски политичар која неколкукратно ја злоупотребила својата положба за лично богатење. Време е на транзициските политичари да им се порача ЗБОГУМ.