epaselect epa08382033 Mortuary workers wear protective suits as they move the body of a person who died from coronavirus at the mortuary of Poppy's Funerals in London, Britain, 24 April 2020. The SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease is having a major affect on funeral services, according to Funeral Director Poppy Mardall who runs Poppy's Funeral's in south London. She says: 'We are much busier with 20-30 percent more people being brought in which is a strain. When handling bodies which have had COVID-19, we must wear protective suits, high grade masks and gloves. All funerals are heavily restricted to around 10 people. People can see the body but can no longer have contact. We are seeing more funerals being streamed online and memorials put to a later date. Instead of flowers, children are drawing them. It is harder for people to do the normal rituals associated with death. It is important to remember than people have died and not treat them like a statistic. Funeral directors are helping people pick up the pieces and sudden death means more trauma.' EPA-EFE/NEIL HALL ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Три жени од Кочани поради компликации од коронавирусот починаа на Инфективно одделение во Клиничка болница-Штип.

Портпаролот на Клиничка болница-Штип, Марина Шуманска за МИА вели дека две пациентки се од Кочани, а една од Делчево и се на возраст од 49, 61 и 81 година.

Изминатите 24 часа на ова одделение се лекуваат 54 пациенти, со што останат е слободен само еден болнички кревет. Изминатата недела на ова одделение се примаат пациенти во тешка состојба, а денеска таму на кислородна поддршка се над 20 пациенти.

Директорот на Клиничка болница-Штип, Ален Ѓеорѓијев вели дека ангажирани се и лекарите од интернистичките гранки, како и од останатите одделенија, кои им помагаат на двајцата инфектолози и на медицинскиот персонал. Во меѓувреме поради напливот на пациенти се одложи и реконструкцијата на Инфективното одделение, кое преку европски проект од Програмата за Меѓугранична соработка меѓу Бугарија и Македонија ќе добие нови прозорци, фасада и рампа за лицата со инвалидитет.

-Имаме две опции, едната е да бараме официјално одложување на проектот, а втората е реконструкцијата да се реализира по монтирањето на модуларната болница за ковид пациентите. Средствата треба да се искористат до јуни 2021 година. Се надевам дека напролет во рок од еден месец ќе се реализира овој проект, вели Ѓеорѓијев.

Проектот за реконструкција на штипското Инфективно одделение чини околу 200.000 евра, а фирмата е избрана во март, но засега не може да почне со градежните активности.