Северна Македонија е витален партнер на Западен Балкан, преземајќи важна лидерска улога во обликувањето на безбедноста и стабилноста и во регионот, и во цела Европа, во клучен момент, рече советникот Шоле на денешната средба со клучните владини лидери на нашата држава.

Како што објавија на веб-страната на Американската амбасада, советникот Шоле ѝ честитал на Владата за претседавањето со ОБСЕ и го истакнал значењето на зафатот во клучен момент за европската безбедност.

– Патот напред за Северна Македонија, како оној на остатокот од Европа, бара напорна работа и жртва. Соединетите Држави се партнер во справувањето со тие предизвици. Благодарни сме на Северна Македонија за нејзината цврста поддршка како партнер и доверлив НАТО сојузник во предизвикувањето на руската агресија во Украина и помагањето во преместувањето на евакуираните од Авганистан, истакнал тој.

Оттаму дополнуваат дека по средбата со премиерот Димитар Ковачевски и другите клучни министри во Владата на Северна Македонија, советникот Шоле заминал за Косово.