1554 Грегориј XV — римски папа.
1856 Антон Ашкерц — словенечки поет, претставник на реализмот во словенечката книжевност.
1856 Стеван Мокрањац — српски композитор.
1890 Карел Чапек — чешки писател и изумител на поимот „робот“.
1908 Симон де Бовоар — француска писателка и филозоф.
1913 Ричард Никсон — претседател на САД.
1914 Иван Точко — македонски писател и новинар.
1941 Џоан Бејз — американска пејачка и активист.
1942 Рампо Левков – Левката — народен херој на Македонија.
1943 Скот Вокер — британски музичар.
1951 М. Л. Кар — американски кошаркар.
1954 Мирза Делибашиќ — босански и југословенски кошаркар.
1967 Клаудио Каниџа — аргентински фудбалер.
1978 Џенаро Гатузо — италијански фудбалер.
1981 Емануеле Села — италијански велосипедист.
1985 Максим Белков — руски велосипедист.
1985 Хуанфран — шпански фудбалер.
1990 Тодор Скримов — бугарски одбојкар.
1991 Родриго — бразилски фудбалер.