Заменичката на претседателот на Владата за економски прашања, Мила Царовска, дополнителната заменик министерка за труд и социјална политика, Санела Шкријељ и градоначалникот Општина Чешиново-Облешево, Горанчо Крстев на покана на Општината, денеска присуствуваа на отворањето на првата детска градинка во село Спанчево. Со отворањето на новиот објект „Штркче“ Јавна установа за деца – Детска градинка „Ѕвездички” ќе располага со три објекти со вкупен капацитет за 120 деца.

„Секогаш сум неизмерно среќна кога отвораме нови градинки, посебно кога тие се први градинки во руралните места како во Спанчево. Врвен приоритет на Владата е опфатот на децата коишто одат во градинка да го зголеми за 50%, бидејќи вложувањето во раниот детски развој е вложување во луѓето коишто се најголемиот капитал на државата. Со отворањето на нови градинки ја јакнеме вработливоста посебно на жените, бидејќи обезбедуваме грижа и воспитание на нивните деца во местата каде што живеат, а тие ќе може да се вклучат на пазарот на труд”, изјави Царовска.