Како 19 точка од дневниот ред на денешната пленарна седница на Собранието е предлог на закон за изменување на Законот за управување со отпад, по скратена постапка. Подносителите на овие измени, пратеничките на ДОМ Маја Морачанин и Лилјана Поповска бараат забрана за увоз на отпад како извор на енергија, отпад кој согорува.

О2 иницијативата сооошти дека денеска еколошките организации ќе ги видат партиите на дело, кој за што се залага. „Господине Талат Џафери се надеваме дека точката на дневен ред под број 19 нема да биде оставена за крај, заедно со информацијата за енормното загадување на амбиентниот воздух во Република Македонија“, се вели во објавата на О2 иницијативата.