Денес, во просториите на Владата на Република Северна Македонија, се потпиша Договор за изградба на првите два километри на автопатот Скопје – Блаце. Договорот, во присуство на заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, во улога на координатор на Владата за проектот Скопје – Блаце, Бујар Османи и министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, го потпишаа директорот на ЈП за Државни патишта, Зоран Китанов и генералниот директор на А.Д. Гранит, Зоран Милковски.

„Денес исправаме неправда која, за жал, досега се провлекуваше без малку 20 години. Проектот Скопје – Блаце не е нов проект, туку иницијатива започната многу одамна, која на еден или на друг начин цело време е отстранувана од приоритетите на државава и за која беа потребни вонсериски напори за да се врати повторно во фаза на реализација во која е сега. Од денес, овој проект влегува во иреверзибилна фаза а динамиката на неговата реализација станува чисто техничко прашање“, истакна Османи на почеток на настанот, некриејќи го личното задоволство, како Координатор на Владата задолжен за реализација на овој проект, што конечно се обележува неговиот старт.

„Неспорно е дека овој проект има и економска и општествена и политичка важност за Република Северна Македонија, проект кој претставува и дел од европската инцијатива за регионална соработка, изразена преку т.н. ‘конективити агенда’ на Берлинскиот процес“, истакна Османи, посочувајќи на Скопје и Приштина како најблиски главни градови во регионот, кои по изградбата на автопатот ќе бидат оддалечени помалку од еден час.