СДСМ:
– 1991 држава
– 1993 членство во ООН
– 2005 кандидатски статус за ЕУ
– 2020 членство во НАТО
– 2020 отварање преговори за ЕУ

ВМРО:
– 2001 војна и политичка криза
– 2008-2017 Режим
– 2017 тероризам и политичка криза

Шо овде не е јасно?