Координаторот на пратеничката група на ДПМНЕ, Никола Мицевски, на Фејсбук го повика Скендер Реџепи – Зејд самиот да избере 19 пратеници од ДПМНЕ за нова иницијатива за гласање на недоверба на владата. Колку великодушно!

Патем речено, во објавата на Фејсбук, Мицевски не пропушта да ги искористи познатите пропагандни изрази против владата кои важат за времето кога на власт беше токму ДПМНЕ. Впрочем, не е на одмет да се нотира уште еднаш дека, посредно или непосредно, од под пазувите на ДПМНЕ изникна радикалната десничарска партија која сѐ уште се нарекува Левица.

Оваа ситуација е школски пример за политички манипулации. Да видиме за што се работи.

Што постигна ДПМНЕ со само една манипулативна ФБ објава?

Пратеникот на Алтернатива, Скендер Реџепи – Зејд, за кратко, предизвика восхит и поддршка од прогресивната јавност. Тој покажа пркос и интегритет со своите изјави дека нема да учествува во играта на Мицкоски и Апасиев. Сепак, со само една Фејсбук манипулативна објава, ДПМНЕ успеа да го разнишаа навидум непоколебливиот Зејд.

Целата колумна на Џабир Дерала за Цивил Медиа на следниот ЛИНК.