Во Струмица е отворен првиот специјализиран фитнес центар за лица со попреченост. Тој е дело на Здружението на лица со телесен инвалидитет „Мобилност“ и на неговиот партнер Здружението на граѓани за помош и поддршка на лица со Даунов синдром „Вера“ од Струмица и има особена важност за лицата со попреченост. Центарот е отворен во рамките на проектот „И ние постоиме“ преку RELOAD програмата (Регионална програма за локална демократија за Западен Балкан) која е финансирана од ЕУ, а спроведувана од УНДП и поддржан и од општина Струмица со 20 проценти од неговата вкупна вредност, изјави за Утрински брифинг, новинарката Стојне Митева, која меѓу останатото говореше и за настаните кои заслужуваат внимание како центарот за жртви на семејно насилство.

-Веќе се сместени, за жал, првите жртви на семејно насилство, додаде Митева.