Локални патишта во должина од 270 километри ќе бидат изградени или санирани

Локални патишта во должина од 270 километри ќе бидат изградени или санирани со проектната документација што 78 општини ја добиват од Министерство за финансии....

Од февруари нов раст на платите на вработените во здравството

Од следниот месец, февруари, повисоки плати добиваат вработените во здравството. Тоа значи повисоки плати за специјалистите за 25%, општите лекари 15%, медицинските сестри 10%,...

Социјалната помош порасна за 300%

Денес, повеќе ниту едно дете не живее во институциите во Република Северна Македонија! Сите се преселени во мали групни домови, односно во места каде им...

Близу 6,9 милиони евра кај граѓаните само за 6 месеци преку мерката Мој ДДВ

Реализација на мерката Мој ДДВ, преку која 15% од данокот на додадена вредност кој го плаќаат граѓаните, се враќа назад во нивниот буџет, дава...

Растот на платите продолжува и во новата 2020 година

Растот на платите продолжува и во новата 2020 година. Веќе од овој месец вработените во основното, средното и високото образование добиваат повисока плата за 10...

Лимитот за плаќање во готовина зголемен од 500 на 3000 евра

Наместо 500 до 3.000 евра плаќање кеш, се дозволува со измените на Законот за спречување перење пари и финансирање тероризам. Измените беа усвоени по...

10.000 евра неповратна помош за млади земјоделци

Денеска започна потпишувањето на договорите за мерката „Помош за млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност“. Финансиската поддршка за оваа мерка е до 10.000...

Прагот за ослободување од царина за мали пратки се подига на 90 евра од...

Од 1 јануари 2020 година ослободени од царина ќе бидат малите пратки до 90 евра. Со донесени измени на Уредбата, се зголемува прагот на...

Заев: Отпишување на сите камати на граѓаните-должници кон јавни и државни претпријатија

Владата на Северна Македонија ќе му достави на усвојување на Собранието, Предлог-закон за отпис на камати и репрограмирање на долгови и трошоци на физички...

Ристески: За поздравување е предлогот на владата и министерството во однос на извршителите

За поздравување е предлогот на владата и министерството во однос на извршителите. Има примери каде за 300 илјади денари, за наплата стигнато е се...

Последни вести

Избор на уредникот