петок, февруари 3, 2023

На денешен ден почина Славко Јаневски, истакнат македонски раскажувач и поет

На денешен ден, 20 јануари 2000 гоина почина Славко Јаневски, истакнат македонски раскажувач, романописец, поет, филмски сценарист, есеист и сликар. Долги години бил член...

Кои познати историски личности починале да денешен ден?

На 20 јануари починале: 250 Фабијан — римски папа. 287 Свети Севастијан — христијански маченик. 842 Теофил — византиски император. 1513 Елена Ивановна — полска кралица. 1612 Рудолф II — цар на Светото римско царство. 1666 Ана — француска кралица. 1693 Мустафа I — отомански султан. 1819 Карлос IV — шпански крал. 1878 Јани Попов — бугарски револуционер. 1904 Фердинанд Манлихер — австриски конструктор на оружје, изумител на Манлихерката. 1983 Гаринча — бразилски фудбалер. 1984 Џони Вајсмилер — aмерикански пливач и глумец. 1990 Барбара Стенвик — американска глумица. 1993 Одри...

19 јануари – Водици (Богојавление)

Водици или Богојавление — денот на кој според христијанското предание Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан. Се прославува на 19 јануари кај црквите што го користат јулијанскиот календар (вклучувајќи ја и македонската), а на 7 јануари кај...

На денешен ден во 1919г композитор Игнац Јан Падеревски, пијанист од светски глас, стана...

На 17 јануари 1919 година, полскиот композитор Игнац Јан Падеревски, пијанист од светски глас, стана првиот претседател на владата на Полска, воспоставена по завршувањето...

На 16 јануари 2008 почина првиот премиер на независна Република Македонија

На 80-годишна возраст починал академик Никола Кљусев, првиот премиер на независна Република Македонија (1991-1992) кој имал значајна улога во воспоставувањето на независноста и сувереноста...

На денешен ден, 15 јануари, се извршени двете најмасовни и најбрутални стрелања во...

Во ноќта меѓу 15 и 16 јануари се извршени двете најмасовни и најбрутални стрелања во Титова Македонија. Без судење и почитување на пресумцијата на...

14 јануари 1969г се лансирани „Сојуз-4“ и „Сојуз-5“

На денешен ден, 1969г од СССР се лансирани во вселената бродовите „Сојуз-4“ и „Сојуз-5“ и за првпат во историјата е формирана експериментална вселенска станица...

13 јануари – Василица

Свети Василиј Велики е христијански светец, теолог и епископ од Кападокија, Мала Азија. Во црквата се смета како голем поборник за православната вера, пристаниште на моралната чистота и столб на Црквата. Се смета...

На денешен ден е изговорена познатата реченица од Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена“

Гај Јулиј Цезар (римски војсководец, државник, диктатор) ја изговорил познатата реченица „Коцката е фрлена“, по што ја мина реката Рубикон (денешен Вар), со што почнала граѓанската војна со приврзаниците на Помпеј која...

Кои познати личности се родени на 9 јануари?

1554 Грегориј XV — римски папа. 1856 Антон Ашкерц — словенечки поет, претставник на реализмот во словенечката книжевност. 1856 Стеван Мокрањац — српски композитор. 1890 Карел Чапек — чешки писател и изумител на поимот „робот“. 1908 Симон де Бовоар — француска писателка и филозоф. 1913 Ричард Никсон — претседател на САД. 1914 Иван Точко — македонски писател и новинар. 1941 Џоан...

Последни вести

Избор на уредникот