На 20 јануари починале:

250 Фабијан — римски папа.
287 Свети Севастијан — христијански маченик.
842 Теофил — византиски император.
1513 Елена Ивановна — полска кралица.
1612 Рудолф II — цар на Светото римско царство.
1666 Ана — француска кралица.
1693 Мустафа I — отомански султан.
1819 Карлос IV — шпански крал.
1878 Јани Попов — бугарски револуционер.
1904 Фердинанд Манлихер — австриски конструктор на оружје, изумител на Манлихерката.
1983 Гаринча — бразилски фудбалер.
1984 Џони Вајсмилер — aмерикански пливач и глумец.
1990 Барбара Стенвик — американска глумица.
1993 Одри Хепберн — англиска глумица од белгиско потекло, балерина, манекенка и хуманитарка.
2000 Славко Јаневски — македонски писател.
2003 Паскал Сотировски — македонски научник.
2014 Клаудио Абадо — италијански диригент.
2012 Ета Џејмс — американска пејачка.
2015 Јован Тофоски — македонски гинеколог, универзитетски професор и министер за здравство.
2018 Џим Родфорд — британски рок-музичар.