понеделник, јануари 30, 2023

Светски ден на семејните и општи лекари

Под мотото „Семејните – општи лекари на првата линија во справување со Ковид 19“, Здружението на лекари по општа семејна медицина (ЗЛОМ/СМ) заедно со...

На денешен ден во 1822 година избувнало Негушкото востание против османлиското владеење

На денешен ден во 1822 година повеќе од 8.000 востаници и цивилно население во Негуш го прогласија избувнувањето на Негушкото востание против османлиското владеење....

На денешен ден во 1968 година загина Јуриј Гагарин при пробен лет со авион

На денешен ден во 1968 година, при пробен лет со авион, загина Јуриј Гагарин, херој на Советскиот Сојуз и првиот човек кој полетал во вселената. Гагарин бил советски космонаут кој на 12 април 1961 за...

Денеска календарски започнува зимата

Најстудената сезона во годината зимата започнува денеска и ќе трае до 20 март. Зимата започнува на северната хемисфера на Земјата, додека летото ќе започне за...

На 29 декември 1920г почина Марко Цепенков

Марко Костов Цепенков (Прилеп, 7 ноември 1829 - Софија, 29 декември 1920) е најголем собирач на македонски народни умотворби, кои имаат непроценливо значење за македонската фолклористика, за етнографијата, за лингвистиката, за националната...

Одбележување на Меѓународниот ден на Бошњаците и на Јом Кипур

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека, согласно со Законот за празниците на РМ, 28 септември (понеделник), Меѓународниот ден на Бошњаците, е неработен...

(АУДИО) ДА СЕ ПОТСЕТИМЕ: Како се вршел упадот во судството и се местеле судии,...

Да ја погледнеме втората прес конференција на претседателот на СДСМ, Зоран Заев од проектот "Вистината за Македонија", одржана на денешен ден пред точно пет...

Денеска е светски ден на здравјето

Медицинските сестри и акушерки имаат важна улога во одржувањето на здравјето на населението во светот, стои во пораката на Светската здравствена организација по повод...

Последни вести

Избор на уредникот