петок, јануари 27, 2023

Денеска е Велики петок, најтешкиот ден во годината

Велипеток е денот на Христовите страданија. Тие започнуваат уште ноќта, во Гетсиманија. Затоа гетсиманските настани ги вбројуваме во Велипеток. Тие се случувале доцна во...

На денешен ден почина Славко Јаневски, истакнат македонски раскажувач и поет

На денешен ден, 20 јануари 2000 гоина почина Славко Јаневски, истакнат македонски раскажувач, романописец, поет, филмски сценарист, есеист и сликар. Долги години бил член...

На денешен ден во 1991 година е формирана првата Влада на РМ на чело...

На денешен ден во 1991 година во Скопје е формирана првата Влада на Република Македонија. Владата на Македонија од 1991 година е прва влада на тогашната Социјалистичка...

На денешен ден во 1884 година е поставен камен-темелник на Статуата на слободата

На 5 август во 1884 година на влезот во Њујоршкото пристаниште бил поставен камен-темелникот на Статуата на слободата, еден од најпознатите светски објекти. Статуата е...

Денес се празнува втор ден Божиќ – Собор на Пресвета Богородица

На втор ден Божик, според Јулијанскиот календар, се одбележува уште еден голем празник – Собор на Пресвета Богородица. На вториот ден од Божик христијанската Црква...

Ден на планетата Земја: Да го зачуваме тоа што е останато и да го...

Климатските промени повеќе не се некоја мисловна именка, туку се наша сурова реалност. Екстремно топли лета, поларни зими, невремиња од разурнувачки размери, поплави, суши,...

УНИЦЕФ одбележува 75 години од основањето

На денешен ден пред 75 години беше основан УНИЦЕФ, со цел да одговори на критичните потреби на децата чиј живот беше разурнат од Втората...

МНТ – 76 години испишува историја

Театарот е место каде што се случува нешто исклучително, тука се преплетуваат режисерските идеи со актерското срце, место каде што се создава магија, а...

На денешен ден во 1949 година во Скопје е основан “Танец”

На денешен ден во 1949 година во Скопје е основан Државниот ансамбл на народни игри и песни „Танец“. Со своето долгогодишно постоење, „Танец“ е симбол на македонската култура...

На денешен ден, Оливер Андонов го започна еднодневниот мандат во МВР

На денешен ден, 01.09.2016г или пред точно 4 години, Оливер Андонов по предлог на ВМРО-ДПМНЕ стапи на функцијата министер за внатрешни работи. Андонов на оваа...

Последни вести

Избор на уредникот