Тринеделниот зимскиот распуст ќе биде во редовниот период, согласно календарот на МОН, нема потреба од негово поместување зашто состојбата со КОВИД-19 и натаму е стабилна.

Министерката за образование на наука Мила Царовска изјави дека доколку состојбата драстично се промени поради ризикот со омикрон и ако во други сектори се донесат други, како што рече, драстични мерки за ограничување, МОН тогаш има одговорност да ги разгледа тие факти и аргументи и заедно со Комисијата за заразни болести ќе донесе одлуки што ќе бидат во интерес на учениците и на заштита на јавното здравје.

Во изјава за медиумите Царовска истакна дека наставата со физичко присуство, која се спроведува од септември како најпосакувано од трите подготвени сценарија, покажува одлични резултати.