Министерот за надворешни работи, Бујар Османи преку својот фејсбук профил информира дека почнувајќи од денес Бугарија ќе ги повлече рестрикциите за патување за нашите државјани.

„Најновите информации за новите одлуки на Владата во Софија. Почнувајќи од утре, 10 октомври, Република Бугарија ги повлекува рестрикциите за патување за нашите државјани на нејзината територија“, пишува Османи.

Со последната одлука, како што информира Османи, Северна Македонија од црвена е преместена во портокалова зона.

„Забраната е укината за сите кои поседуваат сертификат за вакцинација (14 дена поминати од втората примена доза), или сертификат на прележано болест (од 11-тиот до 180-тиот ден од денот на оздравување), како и со негативен ПЦР тест (не постар од 72 часа)“, стои напишано од страна на министерот за надворешни работи.