Убиството на семејството Ѓокиќ било добро подготвено и испланирано и извршено за 70 минути, а најверојатно во злосторството учествувале неколку лица, од кои најмалку еден го познавал Горан Ѓокиќ. Ова се првите резултати од истрагата за едно од најмонструозните злосторства што се случи во Србија во последните децении.

Изгорените тела на сопственикот на менувачница од Алексинац, Горан Ѓокиќ (57), неговата сопруга Гордана (56) и нивната ќерка Лидија (25), беа пронајдени завчера, шест дена по исчезнувањето , во дупка во атарот на селото Моравац, а во село Тешица бил откриен нивниот автомобил „пасат“, кој исто така бил изгорен.

– Смртта се случила ноќта помеѓу неделата и понеделникот, помеѓу 00,24 и 2,05 часот, односно. кога нивното возило беше забележано за прв и втор пат на делот од асфалтниот пат во Моравац. Горан, Гордана и Лидија биле киднапирани за помалку од две минути откако ја напуштиле куќата на мајката на Горан во ова село кај Алексинац.

Имено, потребно е толку време да се стигне од семејната куќа на Ѓокиќ до крстосницата на главниот пат во Моравац, каде што наместо да одат во Алексинац каде што живеат, се упатиле во спротивна насока, што е сигурен знак дека тогаш веќе биле киднапирани. Се разбира, не е исклучено дека „пасатот“ на Ѓокиќ бил запрен на оваа траса од лице што Горан добро го познавал, бидејќи во спротивно немало да запре.

– Пред две години Горан беше цел на напад и грабеж, по што беше крајно внимателен. Тој добро се грижеше кој е околу него кога беше на улица и сигурно нема да застане на некој непознат човек, туку само на некого на кого му верува. Друга опција е дека киднаперите го нападнале кога застанал на раскрсницата. Дури и да бил вооружен, немало да има време да реагира, особено затоа што во автомобилот биле неговата сопруга и ќерка, чии животи сигурно нема да ги стави на ризик. Можно е вооружениот напаѓач да притрчал кон автомобилот, да се заканил со оружје и да влегол во возилото. Ако седнал на задното седиште каде што била неговата ќерка, Горан морал да ги почитува наредбите, вела извори во истрагата.

Се претпоставува дека киднаперот имал и помагачи. Интересно е и тоа што полицијата не најде резервно тркало во опожарениот „пасат“, а се зборува дека Горан ги криел парите таму. Наводно секогаш со себе носел 20.000 до 50.000 евра, од страв да не му бидат украдени.

Извори во истрагата велат, судејќи според тоа како се пронајдени посмртните останки на тројцата убиени, дека убијците прво ги убиле Лидија и Гордана, и дека Горан бил принуден да гледа.

Досегашната истрага покажа дека телефоните на Горан и Лидија биле исклучени во исто време.