Коронавирусот ќе стане вообичаен сезонски грип до следното лето.

Ова го предвиде милијардерот и филантроп Бил Гејтс за време на економскиот форум во Сингапур, организиран од сопственикот на „Блумберг“ – Мајкл Блумберг.

Смртноста од КОВИД-19 и севкупните нивоа на инфекција со вирусот најверојатно ќе ги достигнат просечните просеци на сезонски грип до следното лето, рече Гејтс, нагласувајќи дека тоа ќе се случи само ако нема нови и поопасни видови на инфекција.

Смртноста и морбидитетот треба нагло да паднат, според коосновачот на Мајкрософт, благодарение на развојот на природниот имунитет, зголеменото ниво на вакцинација и појавата на лекови против КОВИД-19.

Гејтс ја повика светската заедница активно да работи на искоренување на коронавирусот за да се намали заканата од нови пандемии.

Милијардерот очекува следната година да се надминат предизвиците поврзани со набавката на вакцини против коронавирус.

Повеќе од 80 земји нема да можат да ја исполнат целта на СЗО за 40% вакцинација против коронавирус до крајот на годината поради недостиг на залихи, соопшти Светската здравствена организација. Според СЗО, пандемијата „ќе трае една година подолго отколку што треба“, бидејќи посиромашните земји не ги добиваат вакцините што им се потребни.

Бил Гејтс и неговата поранешна сопруга Мелинда ја водат најголемата добротворна фондација на планетата, со капитал од околу 50 милијарди долари. Таа вложува во здравството и образованието. Фондацијата одвои стотици милиони долари за развој на вакцини против коронавирус.

Сепак, последното предвидување што Бил Гејтс го даде за иднината на човештвото беше прилично песимистичко. На почетокот на ноември, тој рече дека светот треба да се подготви не само за нови пандемии, туку и за можни терористички напади со употреба на биолошко оружје.

Според него, тие можат да бидат уште поопасни од ширењето на Ковид-19.