На петтиот ден од изборната кампања, анкетите покажуваат дека кандидатот на СДСМ, Оливер Илиевски, е победник во првиот круг во Куманово. Со 64,4% од гласачите, Илиевски води значително против опозициските кандидати Тони Михајловски од ВМРО-ДПМНЕ и Беким Салиу од Алијанса за Албанците и Алтернатива со 32,7% заедничка поддршка.

Од политичките субјекти СДСМ и ДУИ се рангирани на прво место. ВМРО-ДПМНЕ бележи намалување од 4%, додека АА и Алтернтива се зголемуваат за 1,8%.

Нарачател на анкетата е Pa Censure.