На денешен ден во 2013 година Франциск беше избран за поглавар на Римокатоличката црква и папа. Во редот на исусовците се приклучил во 1969 година и е 266 папа на Римокатоличката црква. На 7 мај 2019 година, папата Франциск беше и во историска посета на Република Северна Македонија, а тоа беше и прва посета на некој папа на нашата држава. За време на посетата, папата Франциск одржа литургија на главниот плоштад во Скопје.