Пописот е најмасовната статистичка операција, но во исто време и релативно едноставна. На часовите по историја имаме учено за пописите на населението во античките царства, во Кина, Месопотамија, во Римската република и како тоа позитивно влијаело врз развојот на овие рани цивилизации во историјата. Нема тука ништо спектакуларно. Излегуваат луѓе на терен и во текот на денот поминуваат одреден број домаќинства. Бројат колку луѓе живеат на одредена адреса, колку квадратни метри има недвижноста во која се наоѓаат. Во одредени ситуации попишувачите може да имаат задача да дознаат и за тоа дали доколку во семејството има дечиња, тие спијат во своја соба? Па, на каков систем и на какво гориво се греат домашните и дали имаат функционален оџак. Попишувачите знаат во одредени ситуации да прашаат и за степенот на образование на испитаниците, за тоа дали се вработени, дали работат според струката и во кој опсег се движат месечните примања на семејството.

Целата колумна на Срѓан Ивановиќ за Слободен печат на следниов ЛИНК.