понеделник, јануари 30, 2023

Колумна на Бесими: Развојот на пазарот на капитал има важна улога во остварување континуирани...

Придобивките за стопанството и економијата од либерализацијата на финансиските пазари и мобилизирање на средствата се огромни. Преку мобилизирање на капиталот и негово алоцирање кон...

Преспанскиот договор продолжува да дава позитивни резултати

Првата невладина организација во Грција, која директно ќе се грижи за македонскиот јазик, е законски е регистрирана од страна на грчките државни органи и...

Додека го носиме светот во џебот

Кога е снеубавена и неизвесна иднината, носталгијата по минатото е лош избор на еден старомоден и конзервативен подостарен весникар да пишува за портал кој...

Забрчанец: Медарите од ДПМНЕ и од Град Скопје повторно промашуваат

Медената коалиција ги натера двокатните кинеско-скопски автобуси да штрајкуваат пред Влада. Медарите од ДПМНЕ и од Град Скопје повторно промашуваат. Овој пат адресата. #ТртНаместоБрт ФБ статус...

Во вулканот на моралното прочистување

На 11 февруари годинава Гордана Јанкулоска изгледаше како македонска Електра. Еврипид во својата драма ги подготви овие зборови за несреќната ќерка на Агамемнон и...

Врховистичка митогенеза на ВМРО ДПМНЕ?!

Не е новост кога ќе речеме дека историјата ни ја дава таа уникатна можност да го разбереме минатото за да се осознаеме подобро себе...

Колумна на Перо Костадинов: Преку обновливи извори на енергија до чиста животна средина и...

Првите две децении на 21 век се карактеризираат со конфликти, раселување, економска несигурност, штедење и социјална нееднаквост. Зголемената социјална поларизација значи дека современите општества...

Континуитетот на В. Михајлов е идеологем и увертира во нови насилства

Ако Мицкоски вели дека Ванчо Михајлов треба да се почитува, односно кога Мицкоски вели дека ВМРО-ДПМНЕ бележи континуитет во ликот и делото на Ванчо...

Колумна на Перо Костадинов: СЛОБОДА, ЕДНАКВОСТ И СОЛИДАРНОСТ

Социјалдемократијата најчесто се смета за прагматичен компромис помеѓу капитализмот и социјализмот. Како карактеристична политичка мисла и идеологија која пропишува употреба на демократска колективна акција...

Мил Дедо Мраз…

Во ова време од годината милиони деца во светот добија подароци од саканиот Дедо Мраз. Бараа од него кукла, топка, играчка, телефони, облека… На симпатичниот...

Последни вести

Избор на уредникот